Hotellets historia

I mitten på 60-talet gjorde den svenska skogsindustrin gemensam sak kring uppförandet av den konferens- och utbildningsanläggning som idag utgör själva kärnan i Ekebacken konferenscenter.

Från början hette det ”Skogsindustrins Utbildning i Markaryd AB” och även om huvuduppgiften var att tillhandahålla olika utbildningar till skogsindustrin omfattade verksamheten snart mer än så. Här hölls kongresser, konferenser och privata tillställningar.

I samband med förändringar inom branschen, såg skogsindustrin inte längre någon fortsatt bärighet i konferensanläggningen i Markaryd och 2005 beslutades att verksamheten skulle avvecklas och att nya ägare skulle sökas. Man var dock mån om att om möjligt fortsatt kunna se konferensanläggningen användas till just det den var avsedd för.

I början av 2006 genomfördes förändringen. En ny privat ägargrupp med lokal förankring övertog anläggningen, som sedan döptes om till Ekebacken Hotell & Konferens. Mål och vision är att återskapa ett konferenscenter och en ny mötesplats i Markaryd, med god förankring i det lokala näringslivet.

Storheter som Hans Wegner, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Hans-Agne Jacobsson har lämnat avtryck med sina möbler och lampor.

Ekebacken Hotell & Konferens är en anläggning som andas lugn och ro, vilket borgar för bra och kärnfulla möten. Här bland 100-årig kulturminnesmärkt ekskog finns möbler och annan inredning som verkligen andas 60-tal. Kända möbeltillverkare, designers och konstnärer låter sig hela tiden påminnas. Den som inte känner till design och möbler från 60-talet får garanterat en aha-upplevelse när du kliver in i lokalerna. Storheter som Hans Wegner, Arne Jacobsen, Bruno Mathsson och Hans-Agne Jakobsson har lämnat avtryck med sina möbler och lampor. Även t ex Märta Måås-Fjetterström med sina fina mattor gör sig påmind. Vi på Ekebacken tycker det är en förmån att få presentera och erbjuda ett sådant här ställe med all dess historia.

Under de senaste åren har anläggningen fräschats upp och renoverats rejält – med varsam hand förstås. Du kan känna vingslagen av det ljuva 60-talet. Alla rummen har inredning och detaljer i form av t ex en Hans Wegner-stol, Märta Måås-Fjetterström-matta eller Arne Jacobsen-stol. Vår restaurang är inredd med den klassiska y-stolen av Hans Wegner.
Många av våra gäster tycker det är roligt och intressant att se, uppleva och få känna på dessa unika möbler. Till och med belysningen är bevarad från 60-talet och designad av Hans-Agne Jakobsson som ursprungligen startade sin lampfabrik i Markaryd.